1 trogir
2 trogir
3 palma skola
4 klapa
5 trogir riva
7 katedrala
6 kamerlengo
 

Trogir

Trogir je grad koji se smjestio na obali kaštelanskog zaljeva na otoku između Čiova i kopna. Ovo je grad-muzej u pravom smislu te riječi, bogat je kulturno povijesnim spomenicima, izvornom arhitekturom i lijepim ulicama zbog čega je i nazvan "Malom Venecijom" i upisan u UNESCO-v popis svjetske baštine.

Trogir vam pruža priliku da upoznate slojevitu baštinu: sjeverna gradska vrata, palača Garagnin (muzej grada), glavni gradski trg (gradska vijećnica, Knežev dvor, Crkva SV. Ivana Krstitelja, crkva Sv. Sebastijana), Radovanov portal, palača Ćipiko, katedrala Sv. Lovre, samostan i crkva Sv. Dominika i mnoge druge spomenike kulture. Stara gradska jezgra smještena je na otočiću između Čiova i kopna: sa susjednim kopnom spojena je kamenim mostom a s Čiovom pokretnim mostom.

Okolicu Trogira karakterizira bujna zelena vegetacija, otoci i stjenovite i šljunčane plaže od kojih su najpoznatije plaža Pantan, plaža Okrug (Okrug) i plaža Kava (Slatine). Ljubitelji sporta i rekreacije mogu se okušati u tenisu, boćanju, kuglanju, trčanju, školi surfanja i ronjenju. Tokom ljeta se organiziraju ribarske noći, smotre folklora i koncerti ozbiljne glazbe. Grad ma svoju marinu, Marina ACI Trogir koja ima 200 vezova u moru i 80 mjesta na kopnu.

Obavezno posjetite:

Gradska vrata i zidine - na obali grada je sačuvan veliki dio zidina sa dvije kule što datiraju iz 13 st. između tih kula nalaze se vrata koja vode do obale i za koja se pretpostavlja da su djelo Trifuna Bokanića. Uz vrata se nalazi loža-trijem danas u službi ribarnice, sagrađena početkom 16. Stoljeća. Kopnena vrata sagrađena su oko 1656. godine u baroknom stilu a nad vratima se nalazi gotički kip s početka 15. stoljeća a prikazuje zaštitnika Trogira, biskupa blaženog Ivana.

Palača Ćipiko - postoje velika i mala palača a nastale su povezivanjem romaničkih zgrada. Na pročelju velike palače nalazi se gotička Trifora, djelo Andrije Alešija te vrata koja je isklesao Ivan Duknović.

Katedrala Sv. Lovre - ovo je građevina u kojoj se miješaju romanika, gotika, renesansa i barok. U njoj se nalaze vrijedna umjetnička djela kao što su: predvorje i krstionica iz 15. St., Radovanov portal iz 1240.g., zvonik (mješavina gotike i manirizma), kapela bl. Ivana iz 15. St., Izrezbarena drvena korska sjedala iz 15.st. i sakristija katedrale-riznica.

Palača Garagnin - Fanfogna/ Muzej grada Trogira: ima stilskih obilježja od romanike do baroka. Nekoć je bila stambeno-gospodarski kompleks. Danas se u njoj nalazi Biblioteka obitelji Garagnin - Fanfogna, 18/19. st., Lapidarij (zbirka kamenih ulomaka i skulpture od antike do baroka) i galerija slika Cate Dujšin - Ribar.

Glavni gradski trg - na ovome trgu se nalaze brojne povijesne znamenitosti kao što su: gradska vijećnica ( knežev dvor), crkva sv. Ivana Krstitelja, crkva sv. Marije, crkva sv. Sebastijana i crkvica Sv. Barbare (Sv. Martin).

Zabava

Trogirsko kulturno ljeto - Raznovrsna zabavna događanja tijekom cijelog ljeta: glazbene večeri (koncerti klasične glazbe i nastupi estradnih umjetnika iz zemlje i inozemstva, komorna glazba), smotra folklora kazališno scenska događanja u autentičnom ambijentu stare gradske jezgre, pučke fešte: ribarska noć, Dan grada, izložbe domaćih i stranih umjetnika u prostorima Moderne galerije.

Otvaranje "Trogirskog ljeta" - svečano otvaranje Trogirskog kulturnog ljeta (najveća trogirska kulturnu manifestacija)

Trogirska ribarska noć - ribarska fešta koja se održava u sklopu trogirskog kulturnog ljeta. Uz ribu i vino, maslinovo ulje i kruh, te taktove dobre glazbe svima je zagarantirana zabava.

Međunarodni festival tenora - dani opere u Trogiru. Međunarodno natjecanje tenora

Izleti
Svakodnevno se organiziraju jednodnevni izleti na okolne otoke i ostale zanimljive destinacije.
 
Okrug Gornji
Okrug Gornji je tradicionalno dalmatinsko mjesto i turističko naselje na zapadnom dijelu otoka Čiova koji je povezan mostom s gradom Trogirom. Mjesto je bogato bujnom mediteranskom vegetacijom i prelijepim šljunčanim plažama sa plitkim morem koje je pogodno za obitelj s djecom.
 
Aktivni odmor
Svim našim gostima na raspolaganju je besplatno korištenje kajaka i stolnog tenisa.
 
Kontakt:
Buličićev bok 46
21223 Okrug Gornji - Trogir
Hrvatska
+385 21 886 591

Svim gostima i svim našim prijateljima želimo dobrodošlicu u zemlju tisuću otoka i tisuću razloga da je posjetite.